Ulubiony Zawodnik: Raymond
Za Red Wings od sezonu: 1998-99
Wysłany: 2023-06-05, 15:43 NHL 2023/24
Zdaje sibie sprawę, że poprzedni sezon jeszcze się nie skończył. Trwa seria finałowa, ale jedna z niedawnych informacji. Bardzo mnie rozbawiła.
Otóż... Mike Babcock ma powrócić do NHL. I to w roli głównego trenera. Co akurat zrozumiałe. Przypuszczam, że duma tego 60-latka nie pozwoliłaby mu, na cokolwiek innego. Na zdrowy rozum to, ostatnia szansa, aby ten bucowaty Kanadyjczyk. Rozruszał swój pokaźny trenerski rekord (po pierwsze aż 700 zwycięstw w RS).
Od czasu zwolnienia go z , minęło sporo czasu. A teraz jego nowym pracodawcą ma być ekipa . Widziałem i słyszałem, jak kibice, czy dziennikarze modlili się, aby taki Gaudreau, wytrzymał presję. Zobaczymy, kontrakt ma długi.
Tak zupełnie na poważnie to, nie deprecjonuję dokonań Babcocka. Szczególnie w . Po prostu nie uważam, aby stale nadawał się na osobę kierującą sztabem trenerskim. W obecnych realiach NHL. Nie zrozumcie mnie źle. Wielu zawodników uważa się za gwiazdy i potrzebuje kogoś, aby ich sprowadził na ziemię. Za dużo jest tego pajacowania w NHL. Przy czym Mike zwyczajnie nie zasłużył, na kolejną szansę. Nie mam na mysli tylko bagatelizowania szumu, jaki powstał po różnych komentarzach związanych choćby z Franzenem. Reprezentuje tą starą hokejową szkołę, która teraz chyba nie zda egzaminu. Zwłaszcza w obecnej kondycji organizacji . Nie do końca rozumiem o czym myślał Kekalainen i spółka. Zgadzając się na tą kandydaturę.
Inna sprawa, że Babcock mógł znaleźć zatrudnienie dopiero teraz, gdyż jego kontrakt z . Dopiero wygaśnie 30 czerwca. Stąd taki przedział czasowy. I przyznam, że gdy go pogonili z . Zastanawiałem się, czy jeszcze spróbuje. Czy ktoś da mu szansę i czy cała ta przygoda hokejem w jego życiu. Skończy się jakimś pozytywnym akcentem. Chłop zapracował na swoje rekordy, czy jakąś tam legendę. Ale patrząc z perspektywy czasu. Wydaje się, że mógł to zrobić będąc innym człowiekiem i trenerem. Tylko tyle i aż tyle.
Wysłany: 2023-06-28, 17:12
Sporo się dzieje tuż przed Draftem, który rozpocznie się za niecałe 7 godzin. Wczoraj było kilka ciekawych wymian. Ale teraz przede wszystkim chciałbym wspomnieć o oficjalnych widełkach kwotowych, na nowy sezon.
Cytując za Friedmanem: NHL salary cap officially set at $83.5M. Floor is $61.7. Maximum salary is…$16.7M.
Przez kilka ostatnich tygodni zastanawiano się w prasie, czy ta kwota mimo wszystko się nie zwiększy. Cóż. Pozostało te 83,5 mln $, choć sam myślałem, że obie strony się dogadają i dobiją jednak do 84 mln $.
Czekam na kolejne wymiany i kontrakty podpisywane przez kluby w ostatniej chwili. Dziś Colton, a właściwie prawa do podpisania z nim kontraktu (status RFA). Powędrowały z do . Co popularni dziennikarze przewidywali, już wcześniej. Biorąc pod uwagę, że kilka dni temu do ekipy z Denver powędrował Johansen wraz z połową uposażenia (wcześniej ). A wczoraj oddali do :mtl: prawa do Newhooka. Dostajac w zamian solidny pakiet. Widać, że ichni GM, MacFarland próbuje zbudować skład, który nadal mocno będzie się liczył w walce o Puchar.
Tak się złożyło, że w pierwszym wpisie dotyczącym nadchodzącego sezonu. Główną postacią był Mike Babcock. I dziś, po tym, jak raczej niespodziewanie oficjalnie zrezygnował z funkcji głównego trenera . Chyba znowu nim będzie.
W sieci nie brak różnorakich opinii, czy przypuszczeń. Z jednej strony z pewnością ma to, związek z tymi oskarżeniami, że kazał zawodnikom upubliczniać przed nim prywatne zdjęcia. O czym było głośno jakiś tydzień temu. Przy czym lwia częśc graczy oraz on sam. Tłumaczyli, że chodziło nawiązanie więzi z zawodnikami, poznanie ich lepiej oraz najbliższej rodziny. Ale pewnie u niektórych niesmak pozostał. Skoro dostało się to, do prasy. Inna sprawa, że w tym co i jak mówił Babcock, gdy oficjalnie został zatrudniony w Columbus. Sam nie odnosiłem wrażenia, że facet okazuje skruchę, że przynajmniej częściowo się zmienił. A raczej swoje podejście do tego sportu i jego filozofii.
Niemniej dziś, kilka godzin po tym, jak jego odejście otrąbiono na cały hokejowy świat. Okazuje się, że na trzy dni przed rozpoczęciem obozu przygotowawczego (ich młodzież była w Traverse City). Po niecałych trzech miesiącach w roli głównego trenera. Nie poprowadził nawet jednego treningu. I można się zastanawiać, czy to, już definitywny koniec trenerskiej kariery tego 60-letniego Kanadyjczyka. Być może. Oczywiście Niebieskie Kurtki szybko zareagowały. Nowym głównym trenerem z dwuletnim kontraktem w ręku. Został jeden z dotychczasowych asystentów: Pascal Vincent.
Nie ma co ukrywać. W Columbus jest niezły bałagan. Obecnie chyba największy w NHL. Zobaczymy, jak ten sezon się dla nich potoczy.
Wysłany: 2023-09-24, 09:54
Liga ma za sobą dwa mecze w Australii, czyli w Melbourne. Jako jedną z imprez pod nazwą Global Series. Ekipy, które uczestniczyły zostały nie przypadkowo wybrane: oraz . Dodatkowo z tego co widziałem. Obie organizacje zabrały na inny kontynent to, co miały najlepszego w swoich zasobach, gdy mowa o graczach. Jednocześnie ruszyły, już obozy przygotowawcze we własnych miastach. I teraz po powrocie. Wszystkie grupy zawodnicze zostaną scalone.
Widziałem oba mecze, które bez przeszkód były dostępne na platformie Viaplay. I przyznam, że momentami były bardzo interesujące. W pierwszym starciu serca i umysły kibiców z całego świata skradł Cooley. Który popisał się kosmicznym rajdem, zaliczając slalom pomiędzy graczami Królów. Świetne wrażenie zrobił także Keller. De facto ich lider, a popis indywidualnych umiejętności dał także młody Maccelli. Wtórował im Crouse, czyli gracz najdłużej będący z organizacją z Arizony. Królowie starali się odrobić straty, ale nie dali rady. Wyróżniał się Kempe, który był ich najgłośniejszym bohaterem w drugim meczu. Obok obrońcy Spence'a, czyli hokeisty urodzonego w Australii, a posiadającego tego także paszport Japoński.
Wysłany: 2023-09-25, 16:39
Coraz więcej ekip przechodzi do kolejnej części przygotowań. Czyli sparingów z innymi rywalami. Można więc zerknąć co działo się minionej nocy. Nie wszystko jest dostępne w sieci, ale np. Sportsnet, miał fragmenty sześciu. Sporo uwagi skupiło się, na młodzieży. Coronato z , zaliczył hat-trick. Stützle dwa razy zapalał koguta dla . Podobnie, jak Stankoven w barwach (brak materiału poniżej), czy Walker u . Błysnęło też kilku bramkarzy, jak Delia, Nedeljkovic, czy nieoczekiwanie 25-letni Bussi dla (czyste konto).
Wysłany: 2023-09-28, 17:40
Preseason w całej lidze trwa w najlepsze. Minęło kilka dni. Ale teraz zacznę od czegoś innego. Wczoraj był bardzo ciekawy, jak sądzę, emocjonalny dzień dla kibiców . Patrząc chronologicznie. Wiadomością o przykrym bagażu emocjonalnym był wpis Kelsie Snow, żony Chrisa, asystenta Conroy'a:
Nieco później ogłoszono podpisanie nowego 2-letniego przedłużenia kontaktu z Backlundem. Notabene jednym z najlepszych defensywnych napastników w NHL. Na chwilę obecną. Co prawda starzejącym się, ale sama zgoda na zmniejszenie uposażenia. Zasługuje na szacunek i zapewne wiązała się kolejnym aspektem.
Bowiem później ten sam gracz, na zgrabnej konferencji prasowej zwołanej przez GM-a. Został okrzyknięty 21-szym kapitanem w historii klubu. Więc nie zabrakło dumy rozpierającej serducho, czy jasnego sygnału dla kumpli z szatni. Pokroju Lindholma, czy Hanifina, że warto pozostać wiernym tej organizacji. A konkretnie, że powrócą sezony, jak ten sprzed dwóch lat.
Dzień zakończyło zwycięstwo Płomieni z . Choć bez 34-letniego Szweda w składzie, gdzie błysnęła młodzież z Zarym, czy Wolfem, na czele.
Jeszcze jedno. Kilka istotnych akapitów za pośrednictwem Cap Friendly:
Clubs can place players on waivers today at 2pm ET. Today marks the 12th day prior to start of the NHL season, which opens on Oct 10. As a result, the playing season waiver period officially opens today.
Reminder that injured players can still be placed on waivers, but they can not be assigned to another league until medically cleared to play.
In addition, players who clear waivers during training camp don't start their 10 game / 30 day NHL clock until the actual start of the regular season.
Oznacza to tyle, że od dziś należy spodziewać się większej aktywności klubów w tym zakresie. Także, gdy mowa o .
Wysłany: 2023-10-08, 14:30
To co Panowie? Spróbujmy to ugryźć. Trudno się nie zgodzić z tym co umieszczę poniżej. Choć moje kibicowskie serce, bije mocno. Życzyłbym sobie, aby złamało granicę 90 punktów w tabeli, a ogólnie znalazło się o dwa miejsca wyżej w swojej części ligowej drabinki. I do końca liczyło się w walce o PO. Nie skreślam też możliwości, że jednak awansują i powalczą z lepiej rozstawionym rywalem. Nadzieję zawsze warto mieć.
Prognozy, dla każdej dywizji, na modelu z The Athletic:
Wysłany: 2023-10-16, 08:03
Patrząc spokojnie, na te kilka pierwszych dni, pierwszy weekend. Zupełnie mnie nie dziwi, że jest liderem całej ligi. Aktualni mistrzowie nadają ton. W czołówce nie brakuje także , którzy póki co nie mają specjalnie na co narzekać. Podobnie, jak , gdzie ten niesamowity Matthews. Dołączył do historycznego grona, strzelając hat-trick w każdym z dwóch pierwszych spotkań. Mocno wygląa też , które nie bez problemów zbierało swoje komplety punktów. Następni w mojej kolejce, czyli . Okazuje się, że dwa razy byli w stanie pokonać , gdzie dziadek Holland, chyba niczego się nie nauczył.
, , czy , też jakoś mnie nie dziwią w tym gronie. Po tym co pokazali. Choć rozegrali dopiero po jednym meczu.
W grupie walczaków umieściłbym , która ma tego Tkachuka. Dokonującego niemal tego co Austin wyżej. , z ogromnym potencjałem, który już pokazali. Zupełnie, jak , dośc niespodziewanie powstrzymani minionej nocy przez . To czego się nie spodziewałem to, tak słabej pozycji :buf, czy w ogólnej tabeli. Ale to woda na młyn dla .
Pora przerwać tą ogromną ciszę. Sądzę, że całkiem dobrym pretekstem będą pierwsze zawirowania na karuzeli trenerskiej.
Otóż przed chwilą raportowano, iż Woodcroft, nie jest już głównym szkoleniowcem w . Czyli nasz stary znajomy coach wideo, z ostatnich mocnych sezonów w Detroit (2005-2008). Zapłacił głową za ten katastrofalny start z którego sfrustrowany McDavid i spółka. Dopiero próbują się wygrzebać (wygrana z SEA, w minioną noc).
Decyzja raczej spodziewana z uwagi na wyniki. Jak dla mnie. 47-latek w pewien sposób i tak zostanie kozłem ofiarnym tego, jak tą organizację budował i buduje Holland. Ale to, już nie nasze problemy. Mamy nowe, swoje w Detroit.
Notabene, gdy mowa o Kanadyjskich ekipach. To z kolei, na zupełnie innym biegunie są . Pomimo porażki minionej nocy. Wygląda na to, że Pettersson dojrzał do roli lidera. Obecny w plotkach Boeser, gra jeden z najlepszych okresów w swojej karierze. Kilku innych napastników także nie próżnuje, a w defensywie Hughes. Póki co wiedzie prym wśród wszystkich obrońców w lidze, a wtóruje mu Hronek, którego pamiętamy z Detroit, jako uzdolnione ofensywne dynamo. Między słupkami Demko, trzyma poziom. Z małymi wyjątkami. A pozyskany we wrześniu DeSmith. Okazał się bardzo solidnym zmiennikiem. Ciekawe, jak to się dalej potoczy w drużynie z Kolumbii Brytyjskiej.
By the way. Oglądam ten dzisiejszy, wieczorny mecz vs. (trwa przerwa po pierwszej tercji, wynik 2:2). I faktycznie Bedard potrafi stworzyć coś z niczego. Wykorzystać najmniejszy błąd, czy zawahanie u rywala. Taka sobie mała dygresja.
Wysłany: 2023-11-29, 19:26
Dzieje się w tej NHL.
Perry wywalony na zbity pysk z i po tym co przeczytałem. Słusznie! Nigdy za tym bucem nie przepadałem. Jastrzębie szybko poszukali sobie kogoś innego. Padło na Beauvillier, któremu przyda się zmiana otoczenia. Poszedł za worek krążków, więc ryzyko żadne. A zyskali miejsce pod czapką i nowe możliwości w konstruowaniu ofensywnych formacji.
W , nie wytrzymali i głową zapłacił Evason. Choć tam winą była raczej krótka ławka rezerwowych oraz prawie 15 milionów uwięzionych pod czapką, na dwóch graczy, których dawno nei ma w organizacji. Przez co tamtejszy GM, miał mocno związane ręce, aby zaradzić tym ciężkim czasom. Z drugiej strony nowy główny trener, Hynes. Zaczął swoją przygodę od zwycięstwa.
Z podziwem patrzę na . To jedyna niepokonana w żaden sposób ekipa na wyjeździe. Perfekcyjny bilans 9-0-0. U siebie, już w kratkę, ale i tak dysponują obecnie wieloma mocnymi nazwiskami. A choćby ten Talbot, który wykręca w tym sezonie bardzo obiecujące liczby.
Wysłany: 2024-01-02, 18:00
Brakuje dyskusji w tym wątku, ale pomyślałem, że warto odnotować co działo się podczas tegorocznego Winter Classic. Sukces , a właściwie triumf nad . Niestety, nie oglądałem bezpośrednio pomimo sprzyjającej godziny. To dobrze, że gospodarze poradzili sobie z przeciwnikiem "do zera". Daccord faktycznie był na miejscu, a miłym akcentem był udział byłego gracza . Czyli Tatara w barwach drużyny z Seattle.
Ulubiony Zawodnik: Cossa, Augustine
Za Red Wings od sezonu: 1999-2000
Wiek: 37 Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 5113 Skąd: Łaziska Górne - 7250 km od LCA
Wysłany: 2024-01-03, 18:07
Tomasz napisał/a:
Brakuje dyskusji w tym wątku, ale pomyślałem, że warto odnotować co działo się podczas tegorocznego Winter Classic. Sukces , a właściwie triumf nad . Niestety, nie oglądałem bezpośrednio pomimo sprzyjającej godziny. To dobrze, że gospodarze poradzili sobie z przeciwnikiem "do zera". Daccord faktycznie był na miejscu, a miłym akcentem był udział byłego gracza . Czyli Tatara w barwach drużyny z Seattle.
Podobno kolejne Winter Classic 1 stycznia 2025 odbędzie się na Ohio Stadium z naszym udziałem i .
Wysłany: 2024-01-04, 16:35
Zion napisał/a:
Podobno kolejne Winter Classic 1 stycznia 2025 odbędzie się na Ohio Stadium z naszym udziałem i .
Podobno. To wciąż tylko jedna z propozycji. Sam czekam na oficjalne potwierdzenie tych planów. Dla w obecnej fazie. Podobnie, jak . To byłby zastrzyk uwagi.
Z resztą spójrzmy niżej. Wśród trzech najbardziej oglądanych imprez tego typu. Potyczki z z 2009 roku (*wyjazd), czy przeciwko w 2016 (*u siebie). Te z udziałem organizacji z Detroit. Zajmowały drugie i trzecie miejsce z tym samym wynikiem (4,4 mil).
Trzeba jednak spojrzeć prawdzie w oczy. A właściwie Bettman z kolegami powinien. Gołym okiem widać, że ta formuła się wyczerpuje. Choć nie mam nic do tego pomysłu, jaki mieliśmy ostatnio. Czyli pojedynek dwóch najnowszych organizacji w NHL, gdzie gospodarzem była ta najmłodsza. Sprytne, ale liczby pokazują wyraźnie, że trzeba będzie wymyśleć coś innego.
Jeszcze czym innym jest dobór drużyn. Tacy , zagrali aż 4 razy. A przecież nie brakuje innych organizacji, które nawet nie "powąchały" tego typu okazji do rozpropagowania swojego "produktu" oraz zarobienia sporo dodatkowych pieniędzy.
Wysłany: 2024-01-05, 18:55
Także tego... tradycyjnie , będą mieć swojego przedstawiciela w tej imprezie. Sam się zastanawiam, czy głosować choćby na Platformie X. Forsowanie Larkina bym odpuścił. Dylan, już poczuł tą atmosferę. A sam oprócz DeBrincata. Z chęcią zobaczyłbym Raymonda, biorącego udział w czymś takim. Chłopak wydaje się charakterologicznie, wręcz stworzony do tego typu występów. Z resztą od momentu, gdy w tegorocznej edycji "wprowadzono pieniążki" w tych konkurencjach indywidualnych. Spodziewam się większego zaangażowania i prawdziwej widowiskowości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum